Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

Szintek

Sokan kérdezitek, hogy milyen szinten érdemes kezdeni az Angol hétvégét.

Az Angol hétvégén - bármilyen szintről érkezzenek is a résztvevők - elhangzik az angol nyelv működése, egészen az elejétől. Ha valaki úgy jön el, hogy érti a nyelvet, annak is sokat fog segíteni a nyelv fejlesztésében. Ha valaki tisztában van az alapokkal (tehát végig tudja mondani, hogy I am, you are, he is..., I go, you go, he goes...), annak már nem lesz nehéz az anyag befogadása. Ha valaki teljesen kezdő szinten van (egyetlen szót sem tud - lejjebb bebizonyítom, hogy ez nem lehetséges), annak lehetnek nehézségei. De én akkor is örültem volna, ha életem legelső angolóráján átfogó képet kaptam volna a nyelvről. :)

Egyáltalán miért kötjük a nyelvtanulást szintekhez?

Mert rossz az elképzelésünk róla. A teljes nyelvoktatási-vizsgáztatási rendszer így épül fel, hogy el kell érni egy bizonyos szintet. Ha ezeket a feladatokat teljesíted, akkor középhaladó vagy, ha ezeket is, akkor haladó.

Eleve ez a képünk a nyelvtanulásról, és ezt is valósítjuk meg a gyakorlatban. A nyelvet úgy vesszük, mintha egyre nehezedő elemekből állna. De vajon nehezebb kérdezni, mint felszólítani? Nem nehezebb. Hanem az egy másik szerkezet.

Képzeljük el innentől így a nyelvet: egymásra épülő, egyre nagyobb szabadsággal rendelkező rétegek egysége. Szavakat alkothatsz, de nem alkothatsz újabb segédigéket. Magyarban is: mondhatom azt, hogy valaki morrong vagy tuppog, de új ragokat nem hozhatok létre. A belső rendszert nem változtathatjuk meg, ezért lehet könnyen, gyorsan megtanulni.

Egy trükk: ha azt hiszed, hogy egyetlen angol szót sem tudsz, próbáld ki a következőt. Vegyél egy 'ció'-val végződő szót, amit ismersz. Biztos lehetsz benne, hogy van angol megfelelője. Vedd le a 'tion' képzőt, és a kezedben lesz egy ige, aminek az értelmét könnyen be tudod fogadni.

Nézd meg ezeket a példákat itt, jobb oldalt, és találj újabbakat!

szituáció (helyzet) - situation

szituál (elhelyez) - situate

evolúció (fejlődés) - evolution

fejlődik - evolve

revolúció (forradalom, fordulat) - revolution

fordul, megfordul - revolve

vakáció (szabadság) - vacation

felszabadít, szabaddá tesz - vacate

infláció (felfújódás) - inflation

felfúj, felfújódik - inflate

információ (tájékoztatás) - information

tájékoztat - inform

Szeretnék többet tudni a rendszerről