Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

Az angol hétvége

Az Angol hétvégén 'Az angol nyelv logikája' rendszert mutatjuk be nektek. Úgy gondolj erre, mint egy módszerre, amit ti a későbbiekben használhatsz; aminek tudója leszel. Használhatod mondatalkotásra és fordításra, beszédre és értésre, tehát közlésre és befogadásra. Ne úgy vedd, mint egy módszer, amivel tanulni lehet. Nem angolul tanulunk, a szó szokásos értelmében. Mélyebb értelemben viszont most tanulunk angolul igazán.

Honnan a név?

A nyelvek logikáját sokan kritizálják, olvastam a cikket, amely szerint a nyelveknek nincs logikájuk. Elfogadom a véleményt. Pontosabban, elfogadom, hogy ez egy vélemény.

A nyelv logikája alatt a mögöttes tartalmát értem. A gondolkodásunk logikáját. Abban talán egyetértünk, hogy a gondolkodásnak van logikája. Ez a logika pedig egyetemes. Nem én találtam ki, nem az angol nyelv sajátja, nem a nyelv sajátja. A gondolkodásunké.

Mire való a rendszer

A rendszerek, mint a nyelvek is, igaz dolgokat leírni, közelíteni kívánó struktúrák. Valódiak. Ezért nem tökéletesek.

A matematika például tökéletes dolgokról beszél, mint egy kocka. A kocka igaz. De nem valódi. Valójában nincs kocka. A konkrét kockáknak itt egy kicsit tompa a sarka, ott behorpadt az oldala. A gömbnek is kiszámoljuk a térfogatát, de tudjuk, hogy valójában nem pontos gömb.

A nyelv is ilyen igazságokat közelít szavakkal, kifejezésekkel, formákkal. Nem tökéletesen, de egész jól.

Tehát először születik meg a gondolat, és aztán a nyelv. Lehetne pusztán a gondolkodás logikájáról is beszélni egy előadás során, de annak nincs sok praktikus haszna. (Rövid távon.) Az angol tanulásának viszont nagyon is van.

Mégsem í​gy tanítják a nyelvet. Nem tudom, milyen történet van mögötted, hol tanultál eddig. Akkor fáradunk el a nyelvtanulásban, ha csak annyit látunk, hogy "itt van egy halom szó, meg kifejezés, meg szerkezet, az űrből jöttek, meg kell őket jegyezni". Nem pedig úgy, hogy megnézzük, mit, milyen gondolatokat takar a nyelv.

A szavak és szerkezetek mögött koncepciók vannak. Először az volt, amit ki akartunk fejezni, és kerestünk egy arra jobbára alkalmas hangsort, majd megegyeztünk abban, hogy ezt fogjuk használni erre a dologra.

Az előadáson

Az Angol hétvégén ilyen koncepciókat gyűjtesz. Minél többet gyűjtötök egy-egy dologra, annál jobb. Szerencsére használhatjuk a magyar szavak mögött lévő koncepciókat is, méghozzá majdnem egy az egyben.

Fontos az elején tudnotok: az előadás célja beépíteni a koncepciókat. Tisztán látni őket. Ezért amikor azt érzed, hogy nem tiszta, állíts meg! Szólj! Nem rohanunk. A cél az, hogy beépüljön, és hogy jól épüljön be. Ez nem iskola, nem maradtál le, nem hülye vagy, csak az a dolog még nem tiszta.

DE! Ha van valami, amit megértettél, de nem az alapján, amit tőlem hallasz, nem baj. Még jobb. Csapd hozzá a koncepciódhoz. Haladd meg az enyémet. És csendben ünnepeld meg. Ez a pillanat a tanulás pillanata. Felbecsülhetetlen.

Akkor vagyunk képesek egységében látni a nyelvet, ha tudjuk, hogy hol vannak a gondolkodásunk határai.

Például: csak cselekvést és létezést tudunk kifejezni. Nincs más, mert nincs okunk más jelenségre kifejezést találni.